10 kutyás tévhit

Forrás: 10 dolog 


Van a kutyásoknak az a fajtája, aki folyton mindent jobban tud és okoskodik. Aztán vannak azok, akik csak okoskodnak és féligazságokat, netán totális baromságokat hangoztatnak.

És vannak azok, akik csak kapkodják a fejüket, mert nem értenek hozzá (például mi). Kittivel, a Kitti kutyul oldal gazdájával ezeknek a gyakori kutyás mondásoknak jártunk utána.

“A kutya a nyers hústól megvadul.” Igen, ha aujeszky vírussal fertőzött nyers sertést evett. Akkor konkrétan álveszettséget produkál, más esetben viszont egyáltalán nem vadul meg.

“A kutyának egyszer szülnie kell.” Persze. Ha minden szuka egyszer szül, akkor matekozzunk kicsit: egy szukának születik 6 kölyke. Ebből 3 szuka. Mindegyik egyszer szül. Az már 18 kutya. Ebből 9 szuka . Mindegyik egyszer szül, az 54 kutya. Röpke 4 generáció, maximum 8 év alatt. Egyetlen szukától. Sajnos a gazdik nem szaporodnak ilyen gyorsan, úgyhogy óvatosan ezzel a kijelentéssel.

“A kanoknak egyszer fedezniük kell.” Lásd a fenti matekot.

“Az őrző-védő foglalkozástól a kutyák vadak lesznek.” Érdemes különbséget tenni a csibészelés és az őrző-védő munka között. Utóbbinak két kiemelt célja van: csak utasításra fogjon a kutya, és első szóra eresszen. Tehát pont nem önállóságra tanít. Aki ilyen magas ösztönhőmérsékleten is egy szóval le tudja állítani az ebet, annak az őzről lehívni sem lesz nagy kihívás. Fogni a legtöbb kutya magától is fog, ha kell, ha nem. Ereszteni szóra, az a nagyobb tudomány!

“A kutyának elég a kert. Főleg, ha nagy.” Persze, végül is nekem is szuper lenne leélnem az egész életem egy luxusszállodában, ahol néha az ablakon át rákiabálhatok más emberekre.

“A kutyát lakásban tartani kínzás.” Már amennyiben a puha fekhely, a sok gazdival töltött idő, a rendszeres séta, és a fajtársakkal bandázás kínzásnak számít, akkor tényleg az. Valójában a legtöbb lakáskutyának jobb sora van, mint a kerti kutyáknak, és a keleti pásztorkutyáktól eltekintve szinte mindegyik tartható lakásban. Tény, hogy sok kutya csak annyi meló árán, amennyit mi, városi emberek nem mindig akarunk beletenni.

“A mentett kutyák a leghálásabbak.” Vagy nem. Egy igazi, minden lében kanál kukabúvár lehet, hogy szeretett az utcán lakni, és nem is kért megmentést. Sőt, sokuknak fogalma sincs arról, hogy szüksége van az emberre. Elvégre kaja terem a kukában is, az eső elől mindig van hova bebújni, a csajokhoz meg be lehet szökni simán. Minek ehhez ember?

“Könnyebb egy kutyát kölyökkorától nevelni, mint felnőttként magadhoz venni.” Hát, ha meg tudod oldani a következő fél évben három óránként a sétát, meg a napi három etetést, akkor már csak a szétrágott tárgyakkal lehet gondod. Egy felnőtt kutya nem rág, szobatiszta, kialakult személyisége van, és tökéletesen alkalmazkodik hozzád. Ha kicsit idősebb, akkor a maratoni rohangálásokat is megúszod. Lustáknak kifejezetten 6 év fölötti ebet ajánlok!

“Ha fekete a szájpadlása, akkor fajtiszta.” Ez mondjuk tuti, mert esélyes, hogy minden felmenője kutya volt, és nem valamiféle farkas hibriddel állunk szemben. De ezt sem a szájpadlásáról fogod megállapítani: a fajtatisztaság ismertető jele a törzskönyv. Semmi más.

“Azért dugja a lábad, mert szerelmes.” A szuka meg azért, mert mutatja, hogy mit szeretne. Ááááááá! NEM! Bárki bármijének a “megdugása” – imitálása – nettó pofátlanság. Egy falkában csak a domináns egyed szaporodhat. Azt hitted az te vagy? Lehet, hogy tévedtél.