ÁlvemhességSzuka kutyáknál gyakran megfigyelhető jelenség, hogy tüzelés után, annak ellenére, hogy nem vemhesültek, vemhes állatokra jellemző viselkedést mutatnak. Ezt a jelenséget nevezzük álvemhességnek.

Oka még azokra az időkre vezethető vissza, mikor a kutyák/farkasok vadon, falkában éltek. Ekkor, ily módon a nem vemhesült nőstények is táplálni tudták a vezérnőstény kölykeit, növelve ezzel túlélési esélyeiket.

Milyen tünetekkel jár az álvemhesség?

A tüzelés után kb. 6-10 héttel (nagyjából a normál vemhességi idő letelte után) a nem vemhesült szuka kutyák a vemhes ill. ellő kutyára jellemző tüneteket kezdenek produkálni. Az állat rosszkedvű, vackol, fészket épít, és különböző tárgyakat kezd el begyűjteni, babusgatni, védelmezni. Az emlők megduzzadnak, változó mértékben a tejelválasztás is megindul. Gyakran még súlynövekedés is megfigyelhető. Akár álellés is jelentkezhet. A tünetek változó súlyosságúak lehetnek. A gyakran babusgatott kutyákban általában súlyosabbak.Súlyosabb esetekben a nagy mennyiségben termelődő, és az emlőkben pangó tej emlőgyulladást válthat ki. Ilyenkor az emlők kipirulnak, megduzzadnak, megkeményednek, és fájdalmassá válnak. A kutya nyalogatni kezdi őket. A folyamatot láz, bágyadtság is kísérheti. Ha előfordult az álvemhesség, nagy valószínűséggel a későbbi tüzelések során is jelentkezni fog. Egyszeri pároztatás nem előzi meg a további tüzelések során az álvemhesség kialakulását.


Milyen hatásai lehetnek az álvemhességnek?

A gyakran álvemhes kutyákban gyakrabban alakul ki az emlők daganatos elváltozása, és a méhgyulladás is.

Mit tehetünk?

Enyhébb esetekben segíthet, ha az állatot - bármennyire csúnyán is hangzik, de az ő érdekében, hátha még a súlyosabb tüneteket megelőzhetjük- ridegebb tartásra fogjuk. Azaz - csökkentsük a táplálék mennyiségét, és korlátozzuk az ivóvízfogyasztást- a labdákat, játékokat átmenetileg vegyük el tőle- kevesebbet simogassuk, babusgassuk, ugyanis a dédelgetés fokozhatja a tejelválasztásért felelős anyagok termelődését, és így az állapot rosszabbodásához vezet- mozgassuk minél többet, vigyük nagy sétákra, labdázzunk, játszunk vele- borogassuk az emlőket, azonban masszírozni nem szabad, mert az fokozza a tejtermelést- ha a kutya intenzíven nyalogatja az emlőit, gallért kell rátenni, mert ezzel is stimulálja a tejelválasztódástEnyhébb lefolyású esetekben a fenti módszerek segíthetnek. Azonban, ha már emlőgyulladás jeleit tapasztaljuk, illetve, ha az előbbi módszerek nem hoztak javulást, mindenképp állatorvoshoz kell fordulni! Ő ad megfelelő gyógyszert a hormonszint csökkentésére, ami segít megszüntetni ezt az állapotot.Hosszú távon mindenképp az ivartalanítás a célravezető megoldás az álvemhességre hajlamos egyedekben! Egyrészről az álvemhesség következtében gyakrabban kialakuló emlődaganat és méhgyulladás megelőzésére, másrészről, hogy megkíméljük kedvencünket, és persze magunkat, az ezzel járó fizikai és lelki kellemetlenségektől.