BABESIOSIS

A babesiosis az utóbbi időben kutyás körökben jól ismertté vált, mint a kullancsok által terjesztett betegségek egyike, és annyit bizonyosan tud majd' minden kutyás, hogy ha az állat vizelete "véressé", vagy csokoládébarnává színeződik, legjobb, ha azonnal állatorvoshoz fordulnak, különben a betegség az állat elhullását eredményezheti.

Kórokozó

Babesia canis. Annyit érdemes róla tudni, hogy ez egy egysejtű parazita, ami a kutya vörösvértestjeiben élősködik, és fertőzött kullancsok "csípésével" kerül be a szervezetbe.

Tünetek

A betegség lappangási ideje igen változó lehet (2-20 nap), heveny esetben 2-8 nap. Rendszerint hamar felismerhető, hogy baj van, mert a betegség magas lázzal (akár 42°C), elesettséggel, étvágytalansággal, fáradékonysággal jár. A parazita által szétrobbantott vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték (haemoglobin) a vesén keresztül kiválasztódva a vizeletet "véresre", csokoládébarnára színezi. A lágzésszám és a pulzus nyugalmi állapotban is magas, a nyálkahártyák halvánnyá, "vértelenné" válnak, a nyirokcsomók megduzzadnak. Ha a beteget nem kezelik, néhány nap alatt elhullik.

Gyógykezelés

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, melyek egy, súlyos esetben 48 óra múlva megismételt beadással gyógyulást eredményeznek. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a kezelés még a betegség kezdeti stádiumában megtörténik. Elhúzódó esetben a vérfestékvizelés a vesékben olyan fokú károsodást (veseelfajulás) okoz, amely már visszafordíthatatlan. Ezért az első tünetek jelentkezésekor haladéktalanul forduljon állatorvoshoz!


Babesiosis II.


Hazánkban a vérszívó élősködők által terjesztett kórokozók közül a kutyákra a babesiosis az egyik leggyakoribb veszélyforrás. A kullancs által terjesztett egysejtű parazita által okozott kórkép fertőző vérfestékvizelés néven is leírásra került. A kullancsok fokozódó aktivitása tavasszal egyben a babesiosis gyakori előfordulását is jelenti. A közelmúltban számos, kutyatartóknak, állatbarátoknak szánt, online és nyomtatásban megjelent publikáció foglalkozott a téma bemutatásával, melyek között a parazitológusok, orvosok, állatorvosok tollából származó, elismerésre méltó szakmai igényességgel készült cikkek mellett a hajmeresztő képtelenségeket tényként tálaló bulvár is megjelent. Az itt közölt összefoglalás egyik célja a bulvársajtó gyakran ismételt tévedéseinek kiigazítása.

A babesiák az éhes kullancsban olyan szerkezeti formában találhatók, ami nem alkalmas az emlősállatok megfertőzésére. A vérszívás megindulása egyfajta jeladás, melynek hatására szerkezeti átalakulás indul be az egysejtű élősködőknél. Mintegy 48 órával a vérszívás megkezdése után a kullancsban már tolonganak a fertőzésre kész, átalakult babesiák. A babesiák átvitelének esélye a vérszívás kezdetétől számított 24 órán belül minimális, 24-48 óráig kicsi, 48-72 óra között nagy, 72 óra elteltével pedig szinte teljesen bizonyos.

Megbetegedett kutyákon a következő tünetek jelentkeznek:

Heveny esetben: kezdetben bágyadtság, étvágytalanság, láz (ez utóbbi gyakori, de nem feltétlenül megjelenő tünet), vérfogyottság. Ezt követően vérfestékvizelés, sárgaság, és a veseelégtelenségre jellemző tünetek ( bűzös lehelet, hányás, stb), az elhullás néhány napon belül bekövetkezhet. Idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek. A súlyos elváltozások arra vezethetők vissza, hogy a babesiák a vörösvértesteket szétrombolják, a szétesett vörösvértestekből a keringésbe jutott vérfesték a vesék finom szűrőrendszerét tönkreteszi, a mérgező anyagok kiszűrése a szervezetből leáll.

A vérfesték kávébarna színezetet ad (l. kis kép jobbra) a vizeletnek, ez nem összetévesztendő az egyéb betegségek esetén fellépő vérvizeléssel, amelynek során a vér alakos elemei, pl a teljes vörösvértestek is megjelennek a vizeletben.

Idült esetben az étvágytalanság, váltakozó testhőmérséklet és lesoványodás hetekig- hónapokig fennállhat, a vérfogyottság, sárgaság és a veseelégtelenség tünetei kevésbé jellegzetesen vagy alig észlelhetőek.

A heveny formában megbetegedett kutyák gyógyulási esélyei az oki terápia megkezdésének idejétől függnek. Egyes esetekben az időben megkezdett, gondos állatorvosi ellátás sem képes a beteg kutya életét megmenteni. A babesiák elpusztítására megfelelően hatékony injekciós készítmény áll az állatorvosok rendelkezésére, azonban a végzetesen károsodott veséket csak veseátültetéssel lehetne pótolni. Az első tünetek jelentkezése esetén azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Gondos tulajdonosok már a vérfogyottságot is észlelik a sápadt nyálkahártyákon, ennél is feltűnőbb azonban a hirtelen jelentkező levertség és étvágytalanság, illetve láz. A kávébarna színű vizelet 1-2 nappal az előbbi tünetek után jelenik meg.

A betegség megelőzésének lényege, hogy a kullancsok ne juttathassák a kórokozókat a kutya szervezetébe, ennek megfelelően a vérszívókat a babesiák átvitele előtt el kell pusztítani. A kullancsokat elpusztító készítmény kiválasztása során javasolt a konzultáció az állatorvossal. A megvásárolni kívánt készítmény csomagolásán szerepelnie kell, hogy rendelkezik a magyarországi forgalmazáshoz szükséges engedéllyel( gyógyszerek esetében törzskönyvi szám), ellenőrizzük továbbá, hogy a mellékelt magyar nyelvű használati utasításban szerepel-e a kullancsellenes hatás. A kullancsok ellen alkalmazható hatóanyagok közül a permetrin macskákon mérgező, az ezt tartalmazó készítmények használata kerülendő olyan kutyák esetében is, amelyek macskákkal szoros kontaktusban (egymás kölcsönös nyalogatása) élnek.


Hogyan védjük kutyánkat a kullancsoktól?

A kifejlett kullancsoknak a vérszívásához 2 – 4 napra van szükségük, és azért nehéz eltávolítani őket, mert szinte „bebetonozzák” a szájszervüket a gazdaállat bőrébe.

Mit kell tudni a kullancsokról?

A kullancsok obligát vérszívók, a pókszabásúak közé tartózó ízeltlábúak. Életükben csak egyszer szívnak vért, ezt követően a gazdáról lepottyannak, a nőstények petéiket lerakják, és összetöpörödnek, elpusztulnak. A kifejlett kullancsoknak a vérszívásához 2 – 4 napra van szükségük, és azért nehéz eltávolítani őket, mert szinte „bebetonozzák” a szájszervüket a gazdaállat bőrébe, hogy a teljes táplálkozási időszakot nyugodtan átvészeljék. Ekkor, vérszívás folyamán juttatják be a különböző kórokozókat, a kutya szervezetébe.

Több, különböző betegséget terjeszthetnek, az egyik leggyakoribb a babeziózis.


Az utóbbi időben az esetszámok jelentősen megemelkedtek, és a megbetegedés gyakorlatilag minden évszakban jelentkezik. Az első napokban szinte teljesen jellegtelen tüneteket okoznak, a kutya bágyadt és kedvetlen lesz, amelyhez nem ritkán igen magas, 40.5 °C feletti láz, és többnyire étvágytalanság társul. A szétesett vörösvérsejtek miatt a vizelet egyre sötétebbé válik, végül a színe feketekávéhoz hasonló lehet. A kutya állapota rohamosan romlik, míg végül nem tud lábra állni. Kezelés nélkül a kutyák legtöbbje néhány napon belül elpusztul, ezért a legfontosabb: a legcsekélyebb gyanús tünet, hirtelen lázas, elesett állapot megjelenése esetén késlekedés nélkül forduljon állatorvoshoz, még akkor is, ha Ön nem talált kullancsot a kutyájában! Mire a tünetek egyértelművé teszik a babéziózist, gyakran már késő a hatásos kezeléshez, akár egy nap késlekedés is a kutya életébe kerülhet!

A legfontosabb kullancsok elleni védekezés, a megelőzés!


Különféle kullancs-irtó és távoltartó-szerek használata mellett is fordítsunk időt a kutya szőrének átvizsgálására, főleg ha rendszeresen járjuk az erdőt, mezőt akkor a séta után át kell nézni kutyánk szőrzetét és a talált kullancsot azonnal el kell távolítani, lehetőleg egyben és élve, erre különféle csipeszek és kanalak szerezhetők be. Az olajjal vagy benzinnel való leöntés nem javasolt, teljesen hibás tévhit!
Havonta egy spot-on-os csepegtetéssel megvédhetjük kutyánkat a kullancsoktól!

Kezelésre és megelőzésre különböző, úgynevezett rácsepegtető oldatok „spot on-ok” vannak forgalomban. A Prac-tic spot on azért kiemelkedő a többi rácsepegtető oldat közül, mert a kiváló kullancs és bolha elleni hatékonysága mellett, a legkülönbözőbb időjárási körülményeknek, pl. eső és esőben történő sétáltatás, vagy az erős direkt napsugárzásnak kitett kutyák esetén- is ellenáll, és hatékony védelmet nyújt a kullancsok ellen, így havi egy cseppentéssel, akár kutyánk életét is megmenthetjük!


Kullancsok, babesiosis, munkakutyák... 

Dr. Mérő - Az állatorvos

A 2011-ben Kijevben (Ukrajna) megrendezett német juhászkutya világbajnokságon (WUSV) több, a veresenyben részt vevő válogatott munkakutya megbetegedett és elpusztult heveny babesiosisban.

A versenyen induló mintegy 120 kutya mind a saját országából, számos selejtezőverseny után nyerte el a világbajnokságon való részvételi lehetőséget, ami hatalmas megbecsülés a versenyzőnek és kutyájának egyaránt. Egy-egy ilyen kutya mögött legalább 3 év kemény, mindennapos tréningező munka, többtucat verseny és vizsga, többfős szakmai team áll, többezer szurkoló, több évtizedes céltudatos, lelkiismeretes tenyésztői munka és szelekció, valamint többszáz eurós útiköltség. Egy-egy ilyen kutya, az eszmei értékén és a gazdájához fűződő kapcsolatán túl 3000-10000 eurós saját értékkel bír...

Szörnyű lehet ilyen elszántan készülni egy eseményre, az abban történő kb. 20-30 perces szereplésre, hogy utána babesia áldozatává válljon a tenyésztői munka koronáját és a genetikai csúcsértéket képviselő állat..

Ehhez szeretnék szólni pár szót, ha valaki esetleg még nem lenne teljesen képben, talán jól jön az info.

Először is nagyon sajnálom a megbetegedett és elpusztult kutyákat.

Másodsorban pedig tudni kell, hogy a betegség EGÉSZ ÉVBEN EGÉSZ EURÓPÁBAN, de főleg a mérsékelt égövön jelen van! Nem csak ősszel és tavasszal. Sajnos láttam már boncteremben babeziosisban elpusztult kutyát januárban, -10C-ban is. Tehát mindig számolni kell vele.

Az imizol injekciónak - amely a babaesiosis "gyógyirjának" számit - van ugyan 1 hónapra vonatkozó védő hatása a betegséggel szemben, de mégsem klasszikus védőoltás, hanem az ellenszere a már megbetegedett kutyának, és csak akkor hat, ha a betegség kezdeti stádiumában van beadva, két-három napos időközzel kétszer beadva, de egyéb gyógyszerek mellett. Az imizol a legfontosabb, de más is kell. Miért? A babezia egy, a kullancsok vérszívása során a kutya (ló, szarvasmarha) vérébe juttatott egysejtű, amely a vörösvérsejtekben élősködik, bennük szaporodik. Elszaporodása során gyakorlatilag tönkreteszi a vörösvérsejteket, és az azokból kioldódó hemoglobin - vérfesték - lerakódik a vesékben -(majd onnan kerül a húgyutakba a kávébarna vizelet tünetei mellett), ezzel súlyosan károsítva a veséket, a májat (sárgaság), az egész szervezetet (magas láz), a mellet, hogy súlyos vérszegénységet, majd az oxigén szállító kapacitás drasztikus lecsökkenése révén fulladást (kapkodó légzés) okoz. Ezért, egy babeziás kutyának a második legfontosabb kezelési protokollja az infúziózás - ugyanúgy, mint bármilyen mérgezés esetén. A harmadik pedig az antibiotikum kúra, vitaminokkal kiegészítve.

Mindezek tetejébe a vörösvérsejtek felszíne megváltozik a kórokozó hatására, aminek következtében, elég gyakran, a szervezet a saját vörösvérsejtjeit is ellenségként ismeri fel, ezért ellentámadást indíthat saját maga ellen a betegség heveny szakaszára (már a tüneti gyógyulás utáni stádiumban) kb. 1-2 héttel, ami további vér és keringési károsodáshoz - ún. immunhemolitikus anémiához, tehát az immunrendszer által kiváltott vérszegénységhez vezet. Ezért, ha valaki kutyája elkapta a babeziát, kezelve volt és gyógyult, akkor is kb. 10 nappal később, egyszeri, középhatású szteroidos kezelést kell kapnia, hogy ez a késői reakció nehogy kialakuljon.

A babeziozis klasszikus, barna-fekete vizeletet okozó tünetei a heveny fázisnak nem a legelején, hanem a közepén, a vizelet sötétedésével arányosan egyre később jelentkezik. Amikor a kutya sötétet vizel, akkor már rég (legalább 2-3 napja) beteg! Ez azért érdekes különösen a munkakutyások számára, mert a vizelet elsötétedése előtt két nappal már igen szarul van a kutya, de mivel energiában és temperamentumban túlfűtött (ha tetszik, ilyen értelemben túltenyésztett) kutyáink vannak, nem fogjuk észrevenni a kezdeti, bevezető szakaszt, ami már gyanút kell, hogy keltsen: egy babeziás kutya kedve, étvágya jelentősen csökken jóval azelőtt, mielőtt mutatná a klasszikus tüneteket. Egy átlagos kutya lázas, nem eszik, fülét-farkát lógatja, szomorkásnak tűnik... Mit tesz egy munkakutya? ugyanazt mint eddig - labdázik, eszik, rohan, ugat, fogja a kart stb., majd hirtelen nagyon beteg lesz - mert nem vettük észre, hogy már rég beteg. Ezért: ha labdázik, de nem egészen úgy mint máskor, pörög, de nem olyan gyorsan, kajál, de nem falja a tápot, fog, de nem olyan elánnal, akkor azonnal gyulladjon ki a vörös lámpa, és futás a dokihoz, mert bizony, lehet, hogy babeziás!

Mit lehet tenni? Nem sokat... a kullancs elleni szerek egyre kevésbé hatékonyak. Volt még saját kutyám is babeziás - háromszor! A következő szerek helyes használata mellet is: kiltix, preventic, advantix... és találtam bennük kullancsot még a következők mellet is: ex-spot, advocate... no comment... a legjobb, amit tehetünk, az minden nap taperolni a kutyát a fejétől a farkáig, és vadászni a kullancsokat. Ha van kullancs, akkor azonnal ki kell szedni, és meg kell semmisíteni. A jó hír az, hogy a kullancs a kórokozót csak a vérszívás utolsó fázisában, kb. 24 órával a megtelepedése után, amikor már megszívta magát - akkor juttatja a szervezetbe. Tehát amég kicsi, addig nemigen. Ezért a legjobb védekezés a kullancs azonnali eltávolítása és a kutyák általános állapotának megfigyelése... Valamilyen kullancsirtó azért jó, ha van, mert ez is csökkenti a fertőzéseket, de csak fenntartással! Ha időben van észleleve a betegség, akkor jól kezelhető. Fontos azt is tudni, hogy amelyik kutya átesett egy babeziás fertőzésen, újra és újra megbetegedhet, tehát nem alakul ki immunitás, sajnos (ellentétben mondjuk a parvoval).

Az imizolról még annyit, hogy van védő, megelőző hatása - egy hónapra, de nem teljesen veszélytelen injekció, mert nagyon csíp, és nagyon fájdalmas a kutyának, a kezelő állatorvostól mindig kérni kell az előzetes érzéstelenítést arra a helyre ahová kapja, valamint szédülést, nyálzást, hányingert is okozhat a legtöbb kutyának, ezért ne közvetlenül a verseny vagy vizsga előtti napon adassák be, mert akkor nem biztos, hogy a teljesítménye megfelelő lesz. Ezen felül pedig a beadás helyén ún. steril tályogot, akár kis-tenyérnyi, bőr alatti kemény duzzanatot okozhat, ami később magától elmúlik.

Dr. Mérő Gábor - az állatorvos, aki házhoz megy