Bőr-dirofiláriózis


Húsevő állatokban leggyakrabban kétféle Dirofilaria családba tartozó parazita faj fordul elő. A Dirofilaria immitis Észak-Amerikában és Dél-Európában (így déli és keleti szomszédainknál is) is előfordul, de Magyarországon eddig csak külföldről behozott kutyákban találták meg. Ez a súlyos lezajlású szívférgességet okozza. A másik faj, aDirofilaria repens viszont nálunk is gyakori. Ez bőr-dirofiláriózist okoz, amit talán helyesebb lenne a szívférgesség analógiájára bőrférgességnek nevezni. Mindkét Dirofilaria fajt a szúnyogok terjesztik.

Előfordulás

A bőr-dirofiláriózis egyik első hazai esetét 1998-ban Szekszárdon fedezték fel egy csípőműtét során és az elterjedését is először ebben a városban vizsgálták. Úgy találták, hogy mintegy 10 % volt a kutyák fertőzöttsége. Azóta kiderült, hogy országszerte szinte mindenhol előfordul a kórokozó és nő a gyakorisága. Mivel a betegséget a szúnyogok terjesztik, ezért elsősorban a vízparton, kertben tartott, nagytestű és középkorú vagy annál idősebb kutyákban gyakori. A kistestű, lakásban tartott, fiatal kutyákban és macskákban ritkábban fordul elő.

Kórokok

A Dirofilaria repens egy akár 15 cm hosszúra is megnövő fonalféreg. Leggyakrabban kutyák, de más húsevő állatok, így a macska, a róka és a farkas bőr alatti vagy nyálkahártya alatti kötőszövetében él. A nőstények lárvákat juttatnak a fertőzött állat vérébe, ezeket mikrofiláriáknak hívjuk. A lárvák nagy tömegben keringhetnek a vérben. A szúnyogok a vérszívás során veszik fel őket, bennük továbbfejlődnek és alkalmassá válnak arra, hogy a szúnyog beoltsa őket más állatokba. Ezt követően hosszú hónapok alatt fejlődnek ki az érett férgek, amelyek elkezdenek újabb mikrofiláriákat termelni. Az emberben a fejlődési ciklus nem teljes és ezért mikrofiláriák nem keletkeznek. Kutyában sikerült bizonyítani a kölykök méhen belüli fertőződésének lehetőségét is.


Klinikai tünetek

A fertőzöttség általában tünetmentes. Leggyakrabban bőrviszketés vagy kicsi, feszes és fájdalmas csomó keletkezik a bőr vagy a különböző nyálkahártyák, pl. a szem kötőhártyája alatt. Legtöbbször az állat más okból végzett vérvizsgálata során a mikrofiláriák jelenléte alapján derül csak fény a fertőzöttségre.

Diagnózis

A fertőzöttséget a csomók szövettani vizsgálata (kifejlett férgek) vagy a vér vizsgálata (mikrofiláriák) alapján diagnosztizálhatjuk. A vérvizsgálat történhet egyszerű mikroszkópos módszerrel amikor viszonylag kis nagyitással keressük az általában élénken ficánkoló mikrofiláriákat. Nagyobb biztonsággal kimutatható a mikrofiláriák jelenéte a vérből valamelyik szűrési eljárással. A leggyakrabban az ún. Knott tesztet használjuk erre a célra. A Dirofilária immitis fertőzöttség kimutatására immunológiai módszerek is használhatóak.

Gyógykezelés

A súlyosabb lezajlású szívférgesség esetén kutyában a kifejlett (adult) férgeket egy "adulticid" készítménnyel pusztítjuk el, a mkikrofiláriákat pedig egy "mikrofilaricid" szerrel. Az adulticid készítmények arzén-származékok, amelyek közül újabban az Immiticide nevű szer terjedt el, ami Magyarországon nem kapható. Mikrofilaricid készítmény többféle is létezik. Az utóbbi években az avermectin-származékok használata került előtérbe, amelyek közül több Magyarországon is kapható.
A bőr-dirofiláriózis esetén - a kifejlett férgek viszonylag kis kártétele miatt - csak a mikrofilaricid szereket használunk. A kifejlett férgek legfeljebb 2-4 évig élhetnek, de a mikrofilaricid kezelés az ő élettartamukat is megrövidítheti. Ezért a leghelyesebb éveken át folyamatosan, havonta kezelni őket az egyik mikrofilaricid szerrel a környezetben élő emberek és állatok fertőződésének megelőzése érdekében.

Kórjóslat

A legtöbb esetben tünetmentesen zajlik le a fertőzöttség, illetve az olykor tapasztalható elváltozások enyhe lezajlásúak, így a kórjóslat kedvező.

Megelőzés

A fertőződés megelőzése elvileg kétféleképpen lehetséges: a szúnyogok távoltartásával és a szúnyog által beoltott mikrofiláriák elpusztításával. Az utóbbi gyakorlatiasabb, ezért a fertőzésnek leginkább kitett kutyákat ajánlott a szúnyogszezon ideje alatt valamelyik mikrofilaricid készítménnyel havonta kezelni.

Az ember dirofiláriózisa

A bőr-dirofilariózis zoonózis, vagyis a Dirofilaria repens az embert is megfertőzheti. A szúnyogok oltják át a kórokozót az emberbe is. A férgek leggyakrabban a bőr alatt telepednek meg, de olykor máshol is, pl. a tüdőben, a csepleszen (a hasüregben), a szem kötőhártyája alatt, férfiak esetében a mellékherében vagy az ondózsinorban, illetve a nők mellében. Azonban emberben sem okoz súlyos problémát, legfeljebb átmenetileg enyhe feszes duzzanatot és fájdalmat.