bűzmirigy

BŰZMIRIGY-GONDOK


1. Mi is ez a "bűzmirigy", és mi célt "szolgál?

Még a kutyások (macskások) jelentős része sem tudja, hogy kedvencük végbélnyílásánál kétoldalt van 1-1 végbélzacskó, melyek kivezető nyilása közvetlenül a végbélnyílásnál van. A váladék jellegzetesen erős szagú, ember számára kifejezetten kellemetlen, bűzös. Szine és állaga leginkább talán a paraffinolajra emlékeztető, esetleg enyhén sárgás színű. Normális körülmények között hígan folyó, áttetsző, tiszta folyadék.

Funkciói

  • A végbélzacskók a kemény, tömött bélsár hatására mechanikusan ürülnek, ezzel a végbélnyílás sikossá válik, melynek következtében könnyebbé válik a széklet ürítése. A kutyák egy része még arra is képes, hogy a zacskó tartalmát a székletürítéstől függetlenül akaratlagosan is üríteni tudja.
  • Területjelölést is szolgál.
  • Végül védekezésre is használják a kutyák, amikor nagyon megijednek. Nem ritka, hogy a rendelőben a páciens riadalmában jókora adag mirigyváladékot ürít. A "védelem" az erős bűzben van - az átható szagtól nehéz megszabadítani a környezetet, és a ruhaneműt egyaránt. :-)
Megfigyelhető, hogy a kutyák, amikor egymással találkoznak, rendszerint egymás végbelének környékét szimatolják először. Ennek az az oka, hogy a bűzmirigy váladékának szaga a másik kutya számára úgyszólván mindent elárul a szag gazdájáról (afféle "személyi igazolvány"). Azaz, a kutyák társadalmi életében igen fontos a szerepe. "Kiolvasható" belőle az adott állat egészségi állapota, hangulata, szexuális aktivitása, kora, de még dominanciája is. Mint olyan, minden bizonnyal ez (volt) a legfontosabb funkciója.


2. Mi okozza a "bűzmirigy" gyulladását?

Rendszerint a kiürülés hiánya, a váladék besűrűsödése, baktériumos fertőzés idézi elő. És ezt mi okozza? Jó kérdés. Hajlamosak vagyunk "civilizációs betegségként" kezelni ezt a problémát, amely táplálkozási, tartási (mozgáshiány) okokra vezethető vissza. A vidéki (tanyai) kutyáknál lényegesen ritkábban fordul elő (vagy csak nem kezeltetik őket?). Valószínű tehát, hogy egy összetett kóroktanú betegségről van szó, azaz nem egyetlen okra vezethető vissza a betegség kialakulása.
Korábban a macskáknál csak igen elvétve találkoztunk ezzel a problémával, manapság a macska esetek száma is jelentős emelkedést mutat.
A különböző bőrgyulladások, hallójárat gyulladások több, mint felénél egyúttal a végbélzacskó gyulladása is megállapítható (góc).


3. Tünetek

A bevezetőben már említetteken kívül a vizsgáló állatorvos azt tapasztalja, hogy a végbél vizsgálat során kétoldalt feszülésig teltek a végbélzacskók. Rendszerint nehezen üríthetők, tartalmuk kezdetben barnás színű, később elhalt szövetcafatoktól darabos, esetleg gennyes, még később kátrányszerűen besűrűsödik, extrém esetben majdnem száraz, sűrű fogpaszta szerű, a kinyomott váladék egyben marad. A súlyosabb esetekhez gyakran társul ekcémás bőrgyulladás, amely előbb viszketéssel, szőrhullással, bőrpírral, később pörkökkel, majd nedvedzéssel járó, kellemetlen, nehezen gyógyuló elváltozásokat okoz.
A végbél tájéka olyan fájdalmas lehet, hogy az állat emiatt nem ürít bélsarat (bélsárpangás).
Ha a váladék nem tud a szokásos úton kiürülni, előfordulhat, hogy a végbélnyílás mellett, a bőrön keresztül tör utat magának (kifakad).


4. Gyógykezelés


A) Enyhébb esetben a végbélmirigyek mechanikus (rendszeres) ürítése önmagában is gyógyító hatású.

B) Súlyos esetben, valamint ha a társult bőrgyulladás kiterjedtté válik, elkerülhetetlen a beteg gyógyszeres kezelése.
    a) Általában a súlyos viszketés, láb-, comb- vagy faroktő rágás, valamint a gyulladásos folyamat néhány óra alatt megszűntethető injekciós kezeléssel, de a kezelést 4-8 napig folytatni kell.
    b) Kiterjedt bőrelváltozásnál elkerülhetetlen a beteg terület szőrtelenítése, antibiotikumok, gyulladáscsökkentők helyi alkalmazása (kenőcs, oldat).
    c) Igen makacs betegségnél szükség lehet a végbélzacskók fertőtlenítőszeres, antibiotikumos átöblítésére is.
    d) Ha a "konzervatív" gyógykezelés eredménytelen, a végbélzacskókat műtétileg el kell távolítani.


5. Tanácsok

  1. Ha a bevezetőben leírt tüneteket tapasztalja állatánál, feltétlenül forduljon állatorvoshoz!
  2. Ne ijedjen meg, ha 1-2 hetes időközönként visszarendelik "bűzmirigy" vizsgálatra a beteget. A gyakori ürítés a beteg gyógyulását szolgálja (nem kell félni tőle).
  3. Kozmetikusnak ne engedje, hogy ürítse az állat "bűzmirigyét". Az nem az ő dolga, rendszerint nem szakszerűen végzik. Ha az ürítés kellő ismeretek nélkül történik, a beavatkozás az alapbajnál súlyosabb következményekkel járhat! (Ad analogiam: az ember sem a fodrászával vizsgáltatja a prosztatáját!):-)
  4. Ha állatának voltak már "bűzmirigy" problémái, valószínűleg hajlamos az ilyen jellegű megbetegedésre. Ebben az esetben javasolt a rendszeres kontrollvizsgálat (esettől függően) 3-6 havonta (esetenként akár gyakrabban is!).
  5. Ha az állat széklete félkemény vagy kemény, nagyobb a valószínűsége a mirigyváladék ürülésének. Ezért a magasabb rost- és csonttartalmú táplálék etetése jó hatású lehet, bár nem jelent biztos megoldást a problémára.
  6. A rendszeres kiadós mozgás kedvezően hat a végbélzacskó ürülésére.
Comments