A császármetszés és babaellátás protokollja

forrás: hungarovet képek: hungarovet.hu
A császármetszés protokolljának lépései:
 1. Indikáció
 2. Röntgenfelvétel (vagy ultrahang)
 3. Tulajdonosi hozzájárulás aláiratása
 4. Testsúlymérés
 5. Vénakanül, folyadékpótlás (10-20 ml/kg/h krisztalloid)
 6. Preoxigenizálás
 7. Anesztetikum
 8. A mütéti terület elökészítése
 9. Operáció
 10. A kölykök ellátása, ébresztése
 11. Az anya ébresztése, ellátása

A császármetszés indikációi:

Gyógyszeresen nem kezelhetö fájásgyengeség, Obstrukció, Fetal distress (UH), Lassuló magzati szívfrekvencia (150/perc alatt), Zavaros magzatvíz, Magzat elhalás, Torzmagzat, Túlhordás (67. vemhességi nap után), Vemhesség alatt nem kezelhetö nemi szervi fertözés, Vemhességi toxaemia, Elektív császármetszés

Röntgenfelvétel vagy ultrahang elkészitése:

Császármetszés elött célszerü egy hasi röntgenfelvételt elkésziteni, hogy megtudjuk, hány magzatot látunk, élnek-e (ultrahang), illetve illetve a magzat(ok) hogyan helyeződnek.

Mütét elötti vérlaborvizsgálat elkészítése:

Császármetszés előtt is célszerű elkészíteni egy gyors vérlabort, amely lehet minimális (hematokrit, összfehérje), vagy teljes vérkép és biokémiai vizsgálatok. Bővebben: Az altatás elött laborvizsgálatok szerepe és jelentösége.

Preoxygenálás:
A használt anesztetikumok többsége légzés-depresszív. Ha anyai hypoxia lép fel, a magzatok is hypoxiásak lesznek.

Császármetszés altatási protokoljai: részletes altatási protokol

Helyi érzéstelenités:
Nagyon fontos a helyi érzéstelenités a császármetszés műtét előtt. A helyi érzéstelenités, -a szisztémásan ható korszerű anesztetikumok miatt- kicsit kiment a “divatból”, sok állatorvos megfeledkezik a helyi érzéstelenités elönyeiröl, pedig:

a.) – a fájdalomcsökkentö-, vagy blokkoló hatása miatt csökkenthetö a mütét alatti általános anesztetikum mennyisége

b.) – olcsó de igen hatásos mütét alatti, illetve mütét utáni fájdalomcsillapitásra

Az érzéstelenitésre Lidocain injekció és Bupivacaine injekció 50%-50%-os keverékét használjuk, ez egy kiváló hatású keverék, mert:
a.) a Lidocain injekció gyorsabban (5-10 perc) hat, de hatása csak 1-2 óráig tart
b.) a Bupivacaine injekcó lassabban (20-30 perc) hat, de hatása 3-5 órán át tart.
A helyi érzéstelenitök esetében a volumen sokkal fontosabb mint a koncentrációjuk. Eppen ezért 1:1 arányban fiziológiás oldattal elkeverhetö ez a Lidocain+Bupivavaine injekciós kombináció.

Intravénás katéter, folyadékadás

Az intravénás katéter behelyezése után megkezdjük egy krisztalloid (Ringer lactate, stb) folyadék adását (10-20ml/kg/óra sebességgel).

Mütéti előkészítés

Az állat szörét lenyirjuk, fontos az, hogy ez minnél gyorsabban történjen, ezért szörnyirógépet ajánlatos használni, ha kettő van, akkor egyszerre ketten is nyírhatják a szőrt.


Méhszarvak kiemelése

Fontos, hogy megfelelő hosszú hasfali metszést ejtsünk, mert szűk hasfalnyílás esetén a kitágult méh könnyen szakadhat. Elegendő csak az egyik méhszarvat és a méhtestet kiemelni, de vannak, akik mindkét méhszarvat kiemelik a hasüregen kívülre. A hasmetszés helyét célszerű jól izolálni.

Méhmetszés

A méhnyaktájékon egyetlen metszést ejtünk és ugyanezen a metszésen keresztül vesszük ki a magzatokat mindkét méhszarvból.. Fontos, hogy megfelelö hosszú metszést ejtsünk a méhnyakon, mert szük nyilás esetén a magzat kihúzása során a méhfal könnyen szakadhat és a szakadást nehezebb lesz késöbb varrni.

Magzat kiemelése

Fontos, hogy gyengéden “maszirozzuk” ki a magzatokat, ne húzzuk nagy erövel ki a magzatot, amelyek általában az amnion burokban vannak, és mütét idején a placenta általában a méhszarv nyálkahártyájához van tapadva.

Placenta eltávolitása

Fontos, hogy az erösen letapadt placentát NE távolitsuk
 el eröszakkal, mert az mütét alatti és utáni, sokszor igen erös és kitartó vérzéshez vezethet.


Oxytocin injekció adása

Miután az utolsó magzatot is eltávolitottuk, akkor célszerü Oxytocin injekciót adni a méh összehúzódásának meggyorsitására. Adagja kutyáknak1-5 egység, macskáknak pedig 0.5-1 egység iv, im vagy közvetlenül a méhfalba.


A méh varrása

3-0 felszivódó szintetikus monofilament felszivódó varrófonalat [3-0 polydioxanone (PDS), polyglyconate (Maxon), vagy poliglecaprone 25 (Monocryl)], vagy pedig 3-0 Vicrylt használunk. A méhet egy- vagy kétsoros seromusculáris futóvarrattal varrjuk.
A hasfali izmok varrása: Felszivódó (0 vagy 2-0) futóvarratot használunk

A szubkután szövetek varrását felszivódó (3-0) futóvarrattal végezzük

Bör egyesitése

A bör egyesitésére legtöbbször szövetragasztót használunk. Mások pedig 3-0 vagy 4-0 nem-felszivódó sebvarrófonalat használunk, amely a legtöbbször futóvarrat.


Ovariohysterectomia (OVH) elvégzése a császármetszést követöen

Erre a mütétre akkor kerül sor, hogyha a magzatok putrid állapotban voltak, a méhgyulladás súlyosfokú, az anyaállat toxikus, illetve sokszor akkor is, hogyha ezt a mütétet (OVH) a tulajdonos kéri. Fontos azt tudni, hogy a császármetszéssel egyidöben elvégzett OVH nem befolyásolja negativan az anya tejtermelését, vagyis a kölyköket ugyanolyan jól eltudja látni tejjel, mint OVH nélkül. (prolactin és cortisol termelés nem akadályozott). Az alábbi videó az OVH mütét azon mozzanatát mutatja, amikor a méhnyakat varrom.


A kölykök ellátása, ébresztése


    1.) Légutak megtisztítása
    2.) Szívverés ellenörzése
    3.) Ébresztés
    4.) Lemosás
    5.) Szárazra törlés 
    6.) Meleg (30-32ºC-os) hely
    7.) A köldök ellátása
A köldök lekötésére vagy egy steril sebvarrófonalat használunk, vagy pedig a humán fogápolásra használt fonalat. (Ennek a fonalnak a használata különösen a kutya-és macskatenyésztök körében terjedt el az Egyesült Allamokban).

Fontos, hogy a köldök lekötése 0.5-1 cm távolságra legyen a hasfaltól.

Ha nem lélegzik:

a.) eröteljes dörzsölés
b.) respirot cseppek sl.
c.) Dopram-V sl./im.
d.) Alkaligen 0,5 ml sc.
e.) Glükóz 5% 0,5-1 ml sc.
Ha bradycard:
Atropin 0,05 ml sc.A kölykök vizsgálata fejlödési rendellenességek felderítésére
Szájpadlás, Végbélnyílás, Fejforma, A mellkas, has alakja, Lábak száma, Köldök és környezete, Farkaskörmök. (Az alábbi képen farkastorok, cleft palate látható).
Az anya ébresztése

Fontos, hogy a mütét befejezése után az anyának tiszta oxygént adjunk.
Az anyának involúciót elösegítö szer rendelése (Ergam cseppek naponta 3x 3-15 csepp 7 napig) aA tejtermelés megindulásában segíthet

a.) acepromazin
b.) metoclopramid
c.) Lactoherb/Phytolac tea

Antibiotikum felhasználása

A rutin császármetszés során vagy a mütét után nem adunk semmiféle antibiotikumot, mert általában nem szükséges, kivéve: magzati putrefactió, méhgyulladás, a hasüreg nagymértékü szennyezödése a mütét során.
Széles hatósugarú antibiotikumot használunk az ilyen esetekben, a mütét alatt (cefazolin, 22 mg/kg IV) és utána (Augmentin).

Császármetszés mütét alatti komplikációk

a.) méhrepedés

Méhrepedés bekövetkezhet a császármetszés elött (az anyaállat erölködése, vagy méhcsavar következtében), vagy pedig a császármetszés során, amikor a sebész nem elegendö hosszan nyitotta meg a hasfalat, illetve, hogyha túl agresszivan bánt a méhhel.


b.) méhvérzés

(általában endometriális vérzésröl van szó, amely az esetleges eröszakos placenta eltávolitás során alakult ki. Ebben az esetben célszerü Oxytocint adni, valamint a hasfalra egy nyomókötést felhelyezni. Hogyha a vérzés nem csillapodik, akkor ovariohysterectomiát kell minnél hamarabb elvégezni.)

Császármetszés mütét utáni komplikációk

Az újszülöttek túlélési aránya 70-90%. Az anyaállat mortalitási százaléka kutyákban és macskákban 0.1-2%. 

a.) vérzés
Altalában endometriális vérzésröl van szó, amely az esetleges eröszakos placenta eltávolitás során alakult ki. Ebben az esetben célszerü Oxytocint adni, valamint a hasfalra egy nyomókötést felhelyezni. Hogyha a vérzés nem csillapodik, akkor ovariohysterectomiát kell minnél hamarabb elvégezni. A vérzés oka lehet az izomsebböl, vagy a szubkután területröl származó vérzés is, erröl korábban már volt szó.
b.) pyometra
c.) endometritis
d.) mastitis
e.) sebfertözés
f.) peritonitis
g.) seb szétnyilása (dehiscence)

Referenciák és forrásmegjelölés