cukorbetegség

cukorbetegség

Lehet cukorbeteg a kutyám is? 
A válasz igen. 

A cukorbetegség az állatoknál is egyre gyakrabban előforduló kórkép. Kutyáknál gyakori, macskáknál ezzel szemben csak ritkán fordul elő. Ez is egy, a kutyák életmódjának, és táplálkozásának változásával együttjáró, ún. civilizációs betegségek közül.

Mi a cukorbetegség? 

A cukorbetegség egy összetett anyagcserezavar. Oka a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin hiánya. Ennek következtében a vércukorszint tartósan magas szintre emelkedik, azaz meghaladja a 7,5 mmol/l értéket, de nem ritkák a 20-30 mmol/l körüli értékek sem. 

Kiket érinthet? 

Alapvetően bármilyen fajtában, korban és ivarban előfordulhat. Bizonyos fajták azonban, mint pl. az uszkár, tacskó, terrierek, rottweilerek, spánielek, pulik, labrador és golden retrieverek, valamint a keverék kutyák gyakrabban érintettek. Fiatalokban ritkán, inkább középkorú, idősebb kutyákban jelentkezik. Nem ivartalanított szukákban az ivari működés miatt, négyszer gyakoribb, mint kanokban. Macskák esetében viszont fordított a helyzet, pont kandúrokban fordul elő gyakrabban. Bizonyos környezeti hatások, az elhízás, és a nem megfelelő táplálkozás is elősegíthetik. Okozhatják azonban hasnyálmirigy betegségek, valamint egyes hormonok tartós túlsúlya is.

Honnan ismerhető fel?

A tulajdonosok számára legszembetűnőbb tünete az állat feltűnően megnövekedett vízfogyasztása és vizeletürítése. A betegség kezdetén jellemző a megnövekedett étvágy, majd később a lesoványodás. Gyakori a hányás, hasmenés is. A cukorbeteg állatok szőre fénytelenné válik, bőrük korpázhat. Fáradékonnyá válnak, teljesítményük romlik. Ha tartósan fennáll, anélkül, hogy kezelték volna, idővel a szemlencsén homály alakul ki, ami rontja az állat látását, végső soron pedig vaksághoz vezet. A továbbiakban idegrendszeri tünetek és bénulás is jelentkezhet. A legvégső stádiumban görcsök, tudatvesztéses állapot áll be, és az állat megfelelő ellátás hiányában elpusztulhat.

Mi a teendő, ha a fenti tünetek jelentkeznek? 

Mindenképp állatorvoshoz kell fordulni, ahol vér-, és vizeletvizsgálatokkal megállapítható, hogy valóban cukorbetegség okozza-e a tüneteket! A szövődmények és háttérbetegségek felderítésére további vizsgálatokra is szükség lehet. Ha a kutyánk tényleg cukorbeteg A cukorbeteg állatok életük végéig tartó kezelést és rendszeres ellenőrzést igényelnek! Inzulinterápiával beállítható és fenntartható a megfelelő vércukorszint. Ahhoz azonban, hogy az állathoz mért megfelelő, egyedi inzulinadagot beállíthassuk, a gazdi feltétlen együttműködése szükséges! Ugyanis ez kezdetben igen sűrű vérvizsgálatot jelent, mire sikerül a megfelelő inzulinadagot megtalálni. Valamint a tulajdonosnak meg kell tanulnia megfelelően beadni kedvencének az inzulininjekciót, mert ezt a későbbiekben, az állat élete végéig, saját maga kell, hogy otthon végezze! 
Ha sikerült stabilan beállítani a megfelelő vércukorértéket, és az állat tünetmentessé vált, akkor már csak 3-4 havonta szükséges egy ellenőrző vizsgálatra az állatorvost felkeresni. 
A cukorbeteg nőstény állatokat minél előbb, az állapotuk stabilizálása után, ivartalanítani szükséges. Szerencsés, és időben elvégzett esetekben ez akár meg is oldhatja a problémát.
Változtatni szükséges azonban a beteg állatok életmódján és a táplálékán is. A diéta célja egyrészről az optimális testsúly fenntartása, másrészről a megfelelő szénhidrát adagolás. A megfelelő diéta betartásával akár a szükséges inzulinmennyiség is csökkenthető.Állatok esetében a vércukorszintet a normál tartomány felső határába, vagy egy kicsit a fölé szoktuk beállítani, mivel ők nem tudják jelezni az alacsony vércukorszinttel járó állapotot. Ha ez bekövetkezik, az állat izgatottá válik, remeg, elgyengül, eltompul, a szívverése szaporává válik, végül elveszítheti az eszméletét. Ezt a gazdinak fel kell ismernie, és sürgősen közbe kell lépnie, hogy egy kis mézzel, vagy cukorral helyreállítsa az állat vércukorszintjét!
Célszerű a cukorbeteg állat vízfogyasztását és testtömegét otthon folyamatosan figyelemmel kísérni, és ha ebben változás áll be, soron kívül is ellenőrzésre jelentkezni vele.

Mire számíthatunk? 

A cukorbeteg állatok a legtöbb esetben, megfelelően beállított inzulinterápia és diéta alkalmazása esetén, és rendszeres kontroll mellett, hosszú időre tünetmentessé tehetők. Ha azonban a kezelés elmarad, vagy szövődmények lépnek fel, a kórjóslat kedvezőtlen válik.
Comments