Fogkövesség


Régi tévhit, hogy a bűzös szájszag az állatok velejárója. Ez nagy tévedés! Nem beszélve arról, hogy együtt élni egy ilyen kedvenccel nem is kellemes dolog! A bűzös lehelet leggyakrabban fogkövesség illetve szájüregi gyulladások eredménye. A fogkövesség és a vele járó ínygyulladás és bakteriális fertőzés nem az időskor szükségszerű velejárója! Ráadásul az állandó gyulladás az állat ellenállóképességét is rontja.A fogkőképződés mértéke a táplálkozási szokások mellett veleszületett hajlam kérdése is. Különösen a kistestű kutyáknál fordul elő egyre gyakrabban, hogy akár már 2-3 éves korukban megjelenik a fogkő fogaikon. Az ő esetükben különösen nagy jelentősége van a megelőzésnek!

Mi az a fogkő, és hogyan alakul ki?

Míg az embereknél a fogszuvasodás a legnagyobb gondot okozó szájüregi probléma, addig állatok esetében a fogkőképződés.Étkezések után eleinte a fogakon maradt ételmaradék hatására, szabad szemmel nem látható, baktériumokból álló plakkok jönnek létre. Később ezekre a plakkokra a nyálból ásványi sók rakódnak le. Ez eleinte csak a fogak elszíneződését okozza, később azonban mészkőszerű felrakodások képződéséhez vezet. Az egyre növekvő vastagságú fogkő nemcsak az általunk látott területeken van jelen, hanem terjed befelé a fogíny alá is, ahol az íny irritációját, illetve a fog tartószerkezetének és magának az ínynek a pusztulását okozza. Ez végül a fog elvesztéséhez vezet.Emellett ez az egyre vastagodó fogkőréteg további nagyszerű táptalajt képez a különböző baktériumok számára, amik aztán a szájüregben folyamatos gyulladást tartanak fenn. Ez a gyulladás erős fájdalommal jár. Sok esetben egyszerűen ez áll az idős kutyák étvágytalansága, válogatóssága mögött. A baktériumokból felszabaduló toxinok a helyi gyulladás mellet a vérárammal eljutva távolabbi szervekben is gyulladásokat okozhatnak ( pl.máj, szív, vese, tüdő).

Hogyan előzhetjük meg?

A legsarkalatosabb kérdés a rágás. A kutyák háziasításával és életmódjuk megváltozásával ennek szerepe jelentősen csökkent. A konzervek illetve az aprószemű tápok, melyek egy harapással, vagy akár egészben is lenyelhetőek, nem ösztönzik rágásra az állatokat. A különböző rágószalagok, műcsontok, nagyobb méretű csontok, melyeket az állat nem tud elfogyasztani, csak rágcsálja, mind mechanikailag tisztítják a fogakat.Ha kedvencünk engedi, igen hasznos a rendszeres fogtisztítás. Ehhez már különféle kifejezetten kutyák illetve macskák számára kifejlesztett fogkefék és fogkrémek kaphatók. Ez azonban rendszerint csak akkor működik, ha már kiskorban elkezdjük hozzászoktatni az állatot! Ha ezt elmulasztottuk, azért még mindig nem kell elkeserednünk! Kaphatók különféle paszták, porok, tabletták, melyek táplálékra szórva, fogínyre juttatva, vagy jutalomfalatként adagolva enzimtartalmuknál fogva gátolják a plakkok kialakulását. Léteznek speciális fogkőeltávolító tápok is. De a nagyobb méretű, vastagon felrakódott fogkövek ellen ezek a megelőző módszerek már sajnos nem hatékonyak!

Mit tehetünk, ha már kialakult?

Sajnos előfordul az is, főleg kistestű ebeknél, hogy minden igyekezetünk ellenére, vagy mert későn kaptunk észbe, mégis kialakul a fogkövesség. Ilyenkor a fent említett szerek már nem segítenek, csak az állatorvos által bódításban végzett ultrahangos fogkőeltávolítás, illetve súlyosabb esetekben a már meglazult fogak eltávolítása. Ha megfelelően eltávolították a fogkövet, az újraképződés lassítása érdekében az állatorvossal konzultálva, kedvencünk együttműködő képességéhez igazítva, már választhatunk a feljebb felsorolt módszerek közül. Sokan félnek a fogkőeltávolítástól, lévén, hogy állatok esetében ez altatással jár, de az előzetes vizsgálatoknak és a korszerű altatószereknek köszönhetően ma már maga a beavatkozás kisebb veszélyt jelent kedvencünk számára, mint a le nem szedett fogkő! Illetve, minél tovább halogatjuk, az állapot annál súlyosabb lesz, a gyulladás terjed, a húzásra ítélt fogak száma is nő! Valamint, ha már azt is megvárjuk, míg az állat napok óta nem is eszik, mi magunk növeljük az altatás kockázatát! Ezért inkább érdemes évente legalább egyszer (pl. az oltások alkalmával) ellenőriztetni az állatorvossal a fogak állapotát is, és az aktuális állapothoz mérten a szükséges teendőket megbeszélni!