gyomorcsavarodás


A kutya gyomorcsavarodása (torsio ventriculi)

A nagytestű, mély mellkasú kutyafajták nem ritka, életveszélyt okozó betegsége. 
A gyomorcsavarodás okai lehetnek anatómiai sajátosságok, amikor a gyomor függesztő szalagjai nem gátolják meg a csavarodás lehetőségét, illetve erjedésre hajlamos, nagy mennyiségű eleség etetése után bekövetkező intenzív mozgatás, mint amilyen az ugráltatás, az intenzív sport, vagy játék. 

Gyomorcsavarodás esetén a gyomor a hossztengely mentén fordul el 90-180 fokban. A csavarodás miatt sem a hányás, sem a bélsár ürítése nem lehetséges. A hasi nagyerek összenyomatása következtében súlyos vérkeringési zavar, shock alakul ki, majd életmentő beavatkozás hiányában az állat rövid időn belül elhullik.Természetesen, bár a gyomorcsavarodás rendkívül gyors lefolyású betegség, mégis vannak tünetei, amiket észlelve, a gyors állatorvosi segítség megmentheti kutyánkat. A feltűnő bágyadtság, elesettség, hányás nélküli öklendezés, a has jelentős tágulata (azaz, a has felpuffadása), a nehezített, szapora légzés és a remegés gyomorcsavarodásra utalhat. Ilyen esetben laikus beavatkozás, legyen az akár táplálék, vagy folyadék bevitel is, esetleg masszírozás, mozgatás tilos!

A gyomorcsavarodás tüneteinek észlelése esetén azonnali orvosi ellátás, mégpedig műtét szükséges!! 


A gyomorcsavarodás megelőzésének érdekében szükséges néhány rendszabály betartása: - az etetési idők pontos betartása - az azt követő nyugalmi (emésztési) idő biztosítása - megfelelő összetételű és mennyiségű takarmány biztosítása. Célszerű olyankor etetni kutyánkat, amikor az etetés után nyugalmat tudunk biztosítani, mivel még egy deci víz megemésztéséhez is két óra szükséges. Ilyen nyugalmi időszak lehet az esti időszak, amikor a kinti mozgás is csökken. Ha tehetjük, étkezés után tartsuk ellenőrzésünk alatt a kutyát, vagy biztosítsunk ingermentes környezetet. 

Gyomorcsavarodást hajlam esetén egy olyan egyszerű mozgás is kiválthat, mint a kutya hátára fordítása, hogy simogathassuk a hasát. Ezt nyugodtan megtehetjük etetés előtt, de hagyjuk békén etetés után. Ha várhatóan nagyobb fizikai megterhelés vár kutyánkra, legalább 10-12 óra emésztési időt biztosítsunk számára, és a fizikai megterhelés függvényében csökkentett adagot adjunk neki. Ha minden előzetes óvintézkedés ellenére bekövetkezett a baj, azonnali orvosi segítség szükséges. A gyomorcsavarodásos esetek nagy része ugyanis gyógyítható lenne, ha a páciens időben a műtőbe kerülne. Az esetek egy részében azonban csak reggel találja meg a gazda a halott kutyát. A kutya akkor is elpusztulhat, ha még élve kerül ugyan a műtőasztalra, de későn vettük észre a bajt, hiszen a gyomor elfordulásával beálló vérkeringési zavar az érintett területek elhalásához vezethet, ami már visszafordíthatatlan folyamat. Általában a has felpuffadása már ennek a stádiumnak a kezdetét jelzi.

A betegség szerencsére nem mindennapos betegség, de a kutya élete érdekében jó tudni, miről ismerhetjük fel, és mit kell tennünk jelentkezése esetén.