https://www.facebook.com/kutyaelsosegely/photos/a.175829092561842.55928.166965220114896/438340286310720/?type=1
Forró a talaj...HŐGUTA


Meleg van!


Mi is történik a szervezetben, ha túl meleg van, és a szervezet nem képes megszabadulni a felesleges hőmennyiségtől?

A meleg különösen akkor veszélyes, ha fülledt, párás idő mellett az állatok nehéz fizikai munkát végeznek (verseny, kiképzés). Bizonyos fajtáknál ez az állapot fizikai megterhelés nélkül is kialakulhat (pl. északi fajták, szánhúzók, új-foundlandi).

Súlyosbíthatja a helyzetet, ha nem elégséges (és megfelelő hőmérsékletű) a vízellátás. A beteg (nem kellő mennyiségű folyadékot fogyasztó, vagy túl sok folyadékot veszítő (pl. hasmenéses) állatok fokozottan veszélyeztetettek. A lázas állapot csak tovább rontja a helyzetet.

A nagy meleg miatt levertség, elesettség, kómás állapot alakulhat ki, amely során súlyos esetben görcsök jelentkezhetnek egyéb idegrendszeri tünetek mellett.

A belső hőmérséklet emelkedése következtében az erek kitágulnak, melynek következtében agyödéma (agyvizenyő), hányás, hasmenés, bőrpir alakul ki.

Amennyiben ezt az állapotot nem sikerül hamar orvosolni, az agyvelő olyan károsodást szenvedhet, amely már visszafordíthatatlan, és rendszerint az állat elhullását idézi elő.

A "feneség" az egészben az, hogy a magas testhőmérséklet növeli a szervezet hőtermelését (bármennyire meglepő)! Ugyanis minden 1 °C-os testhőmérséklet növekedés 10-15%-kal növeli az anyagforgalmat, így a hőtermelést is, azaz a helyzet egyre súlyosabbá válik!

Mit lehet ilyenkor tenni?


A legfontosabb a testhőmérséklet mielőbbi normalizálása. Az állatokat hűvös, szellős, árnyékos helyen kell elhelyezni. Szükség lehet lelocsolásra, vagy a végtagok és a fej borogatására. Gyors hőmérséklet csökkenést lehet előidézni hideg vizes beöntéssel.

Vizelethajtók adagolása és a szívműködés támogatása, az ödémák csökkentésére életmentő lehet.

A feketekávé (koffein) támogatja a szívműködést, és vizelethajtó hatása is van (életmentő lehet).

Az idegrendszeri tünetek csillapítására nyugtatók adása lehet indokolt.

Eszmélet vesztés, súlyos idegrendszeri tünetek (ájulás) kialakulása esetén sajnos nem sok remény van az életben maradásra, illetve a teljes gyógyulásra.

Lezárt autóban ne hagyjuk ott kedvenceinket!!


A napi sétákat olyan időszakra kell időzíteni, amikor valamelyest hűvösebb van (hajnalban, késő este), és a séták időtartamát, hosszát is jelentősen csökkenteni kell. Nap közben (ha szükséges) csak a legszükségesebb ideig maradjunk a szabadban.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy az aszfalt, beton (járda, út) a levegő lehülését követően is jelentős mértékben sugároz hőt (égeti az állat lábát), és emiatt a kutya fejének magasságában sokkal melegebb lehet, mint amit az ember érez! Ezért a beton v. aszfalt felületeket még az esti órákban is ajánlott kerülni.

Meleg lakásban igyekezzünk megfelelő légcserét biztosítani (huzat, ventillátor, klíma). Amennyiben ez is kevésnek bizonyul, nedvesítsük be az állat bőrét, szőrét, és hagyjuk nedvesen. A fejre, lábvégekre helyezett hideg vizes borogatás (rendszeresen cserélve) igen jó hatású lehet. Ilyen melegben az állatok étvágya csökken (ne erőltessük az evést), a vízigény azonban hihetetlen módon megnőhet. Naponta többször (akár 1-2 óránként) cseréljük az ivóvizett friss, hideg vízre.

Gyakran felmerül az a "félelem", hogy a ventillátor, a klíma, a hideg vizes borogatás megfázást, kötőhártya gyulladást okozhat. Valóban: érzékenyebb egyedek esetén ennek lehetősége fennál. Csakhogy a hűlést, kötőhártya gyulladást lehet kezelni, a súlyos hőtorlódás azonban végzetes is lehet az állatra nézve (nagyobb veszély!).

Ritkán gondolnak arra, hogy a napon a kutyák, macskák is leéghetnek. A szőrrel ritkábban fedett bőrfelületek (macskák füle, nyírás után a kutyák háta) bizony komoly égési sérüléseket szenvedhetnek. A fehér bőrű állatok különösen veszélyeztetettek.

A déli, koradélutáni időszakban TILOS a séta!!!


Ha állata hány, hasmenése van, vagy bágyadt, elesett, mozgása koordinálatlan, azonnal forduljon állatorvosához!