KENNELKÖHÖGÉS

from: Dr. Bendzsel Dániel haziallat.hu


A kutyák fertőző légcső és hörgőgyulladását "kennel köhögésnek" nevezzük. Ez egy összefoglaló elnevezés, hiszen a betegségnek számos fertőző oka lehet, a tünetek azonban megegyeznek: a kutya rendszerint láztalan, élénk, eszik, iszik, azonban erősen köhög. A köhögés lehet száraz, de akár nedves ("produktív") is, amikor a beteg fehér, habos váladékot köhög (szinte öklendezik) fel, amit sok gazdi hányásnak gondol. Esetenként szövődményként tüdőgyulladás is kialakulhat, illetve a másodlagos fertőzések miatt gennyes orrfolyás, kötőhártya gyulladás is jelentkezhet - ilyenkor természetesen a kutya már bágyadt, lázas, étvágytalan lehet.
Hogyan alakul ki a kennel köhögés?

A légutak egyik legfontosabb védekező mechanizmusa az úgynevezett "mucociliáris rendszer": a légutak belsejét olyan (ún. csillós) hámsejtek borítják,melyek felületén apró, mikroszkopikus szőrszálakhoz hasonló képletek vannak, amelyek összehangolt módon a külvilág felé hajtják a felületükön lévő vékony nyálkaréteget. Ebbe a nyálkába a külvilágból bejutott apró részecskék beleragadnak, majd az előbb említett módon a nyálkával együtt a külvilág felé haladnak, majd távoznak (akár köhögéssel, tüsszentéssel, akár anélkül). Ez a rendszer károsodhat stressz, magas porkoncentráció, cigarettafüst, rossz szellőzés, hideg, vagy éppen fertőző okokból kifolyólag. Ebben az esetben akadály nélkül juthatnak le a mélyebb légutakba egyéb kórokozók (baktériumok) is, amelyek tovább súlyosbítják a betegséget. Kennel köhögés esetén tehát a kutya társaitól kapja el a betegséget, cseppfertőzéssel. A lappangási idő 2-14 nap.

Milyen kórokozók okozzák a betegséget?


Számos vírus képes felső légúti megbetegedést - kennel köhögést - okozni. A fontosabb kórokozók a következők: kutyák parainfluenza vírusa, adenovírusa (2-es típus), szopornyica vírusa, herpeszvírusa, reovírusa (1,2,3-as típus), légzőszervi coronavírusa (2-es típus). A másodlagos bakteriális fertőzést leggyakrabban a Bordetella bronchiseptica nevű baktérium okozza, de előfordulnak Pseudomonas, Pasteurella, Klebsiella, Escherichia, Streptococcus és Mycoplasma fajok is. Újabban (2004-ben, Floridában bukkant fel először versenyagarak között) a kutyák influenza vírusa (H3N8) is okoz megbetegedéseket, de jelentős járvány még nem alakult ki.


Fertőző-e más fajokra a kennel köhögés?


A fent említett gyakrabban előforduló vírusok rendszerint csak a kutyákat betegítik meg, a Bordetella bronchiseptica nyúlra, macskára, tengerimalacra veszélyes lehet, embert azonban csak ritkán fertőz (csak erősen legyengült immunrendszer esetén). Fontos tudni, hogy a gyógyult kutyák még hónapokig üríthetik a kórokozó baktériumot, ezzel továbbra is fertőzhetik társaikat.

A kutyák fertőző tracheobronchitisze egy gyakori, Magyarországon mégis kevésbé ismert betegség. A kórkép neve megmagyarázza a lényeget: olyan kutyáról kutyára terjedőfertőző betegséget értünk alatta, ami a légcső (trachea) és a hörgők (bronchusok)megbetegedését okozza. A fertőző tracheobronchitisz közismertebb neve kennelköhögés, ami az angol Kennel Cough fordítása. Ez onnan származik, hogy leggyakrabban a kutyapanziókban (angolul: boarding kennel) betegednek meg a kutyák.

Előfordulás


A betegség ott gyakori, ahol különböző életkorú és immunállapotú kutyák keverednek. Ilyenek pl. a kutyapanziók, a menhelyek és a kiállítások, de nem ritka az együtt sétáltatott kutyák körében sem. Minden életkorban előfordulhat, de a legsúlyosabb lezajlású a 6 hetes-6 hónapos kölykökben és az egyéb légúti megbetegedésekben szenvedő egyedekben.

Kórokok


A betegséget különböző vírusok és baktériumok okozzák. A 2-es típusú kutya adenovírus (canine adenovirus type 2, CAV-2), a kutya parainfluenza vírusa (canine parainfluenza, CPI), a szopornyica vírus, a fertőző májgyulladás vírusa (canine adenovirus type 1, CAV-1), a kutya reovírusa (canine reovirus-1, canine reovirus-2 és canine reovirus-3), valamint a kutya herpeszvírusa (canine herpesvirus) is képes a felső légútak hámját oly mértékig károsítani, hogy az kaput nyit a bakteriális fertőzéseknek. Több különböző baktérium faj is szerepet játszhat a kórkép kialakításában, így a Bordetella bronchiseptica, amely önmagában is képes a betegséget előidézni. Emellett gyakran mutatnak ki Pseudomonas, Pasteurella, Klebsiella, Escherichia, Streptococcus ésMycoplasma fajokat a fertőzött kutyák légútaiból.

A túlzsúfoltság, a stressz, a túlzott ventilláció, az extrém hőmérséklet és légnedvesség, valamint a higiéniai hiányosságok is hajlamosító tényezők lehetnek.

Kórfejlődés


A légcső és a hörgők belseje csillós hámsejtekkel bélelt, amelyek koordinált mozgásukkal segítenek eltávolítani a légutakba került idegen anyagokat és a légcsövet védő nyálkát is termelnek. Az összegyűlt anyagot aztán a kutya felköhögi. Ez egy védelmi rendszer, ami károsodik, amikor vírusok vagy baktériumok támadják meg a csillós hámsejteket. Ha azok elpusztulnak, akkor más, gyakran az egészséges állatok légutaiban is megtalálható kórokozók szabadon elszaporodhatnak és súlyosbithatják a folyamatot.

Tünetek


A betegség legjellemzőbb tünete a köhögés. Ez leggyakrabban 5 (2-14) nappal a fertőzés után kezdődik. A köhögés sokféle lehet, a legjellemzőbb a rohamszerű és száraz, de máskor enyhe és nedves, ami nem ritkán öklendezéssel záródik. A tulajdonosok gyakran azt hiszik, hogy valami megakadt a kutya torkán. Izgalom vagy megeröltető testmozgás hatására a köhögés fokozódik, a légcsőre gyakorolt enyhe nyomással könnyen kiváltható. Súlyos esetben hőemelkedés és étvágytalanság is kíséri a betegséget. Ilyenkor a produktív, nedves köhögés a jellemző. Esetenként elesettség, orrfolyás és nehezített légzés is kialakulhat.

Diagnózis


A diagnózist általában a kórelőzmény (pl. kutyapanzió, kiállítás, több megbetegedés az együtt sétáltatott kutyák körében) és a klinikai vizsgálat alapján állítjuk fel. Ha a kutya megfelelően oltott, akkor elsősorban a nem fertőző köhögéssel járó betegségeket kell kizárni. A súlyos, tüdőgyulladással szövődött esetekben a mellkas röntgenvizsgálatára, valamint a légúti váladék mikroszkópos és bakteriológiai vizsgálatára is szükség lehet.

Gyógykezelés


A köhögő kutyákat el kell különíteni és nyugodt környezetet, sok pihenést, valamintkönnyen lenyelhető, nedves eledelt kell biztosítani a számukra. A lakásban tartott kutyák esetében hasznos lehet a szoba páratartalmának növelése párásítással.
A gyógyszeres kezelés esetenként változó, a leggyakrabban antibiotikumokat kapnak a betegek. Ez történhet injekció, tabletta vagy akár inhalációs kezelés formájában is. A köhögéscsillapítással kapcsolatban sok az ellentmondás, ha szükséges, körültekintően és a kutya állapotváltozásának folyamatos figyelembevételével szabad csak végezni. Sok esetben ellenjavalt, ezért inkább ne használjon a saját szakállára szabadfogalmú készítményeket, amivel árthat, hanem mindig kövesse az állatorvosa utasításait. A ziháló, nehezen lélegző kutyák kezelésére bronchustágítókat használunk.

Kórjóslat


A tracheobronchitisz lefolyása járványonként különböző. A megfelelően kezelt kutyák is általában csak 10-20 nap alatt gyógyulnak meg. A betegség a legtöbb esetben teljes gyógyulással záródik. A szövődményes esetekben kialakuló tüdőgyulladás viszont akár elhulláshoz is vezethet.

Megelőzés


A betegség legfontosabb kórokozói, így a Bordetella bronchiseptica ellen is több intranazális (orrba csepegtetendő) és parenterális (injekciós) vakcina létezik. Magyarországon csak parenterális, parainfluenzával kombinált vakciana kapható, amit félévente kell beadni. A szopornyica, az adeno- és a parainfluenza vírus ellen évente oltott kutyák sajnos megbetegedhetnek kennelköhögésben.