PARAZITÓZISOKKutyák és macskák bolhássága


A bolhák vérszívó rovarok, melyek emlősökön, madarakon élősködnek. Számos fajuk közül csak néhány telepszik meg a kutyában és a macskában.

A kifejlett bolhák a gazdaállat testén élnek, annak vérével táplálkoznak, majd ott párosodnak. A megtermékenyített nőstény bolhák petéiket védett helyen, a kutyaólban a rongyok közé, a homokba, a lakásban a parketta repedéseibe, macskaalomba, párnákra rakják le. A hőmérséklettől és páratartalomtól függően a petékből pár héttől néhány hónapig tartó fejlődés után lesznek kifejlett bolhák. Optimális időjárási viszonyok között a bolha 6-8 hónapig is elélhet, ez idő alatt több száz petét képes lerakni.

A bolhásság tünetei közismertek, az állat nyugtalan, ideges, vadul vakarózik, harapdálja magát. Egyes állatok allergiásak lehetnek a bolha nyálában található fehérjékre, melyek vérszívás közben kerülnek a szervezetükbe. Ezeknél az állatoknál elég egyetlenegy bolhacsípés és kialakul az ún. bolhaallergia, a túlérzékenységi reakció jellegzetes tüneteivel, mint nedvedző, gyulladt bőr, erős viszketegség, szőrhullás.

A bolhák további kártétele között sorolható fel, hogy a galandférgek köztigazdái lehetnek.

A bolhák elleni védekezés része a bolhák elpusztítása az állaton és a környezetben. Számos bolhaellenes szer létezik, por, sampon, spray, nyakörv formájában, ezek közül a rácsöppentős, ún. spot on készítmények bizonyultak a leghatásosabbnak.

Ami a környezetet illeti fontos kedvencünk fekhelyének, rongyainak, a macskalomnak, etetőhelynek a tisztántartása, rendszeres fertőtlenítése. A hatékonyságot fokozhatjuk a gondos porszívózással, ami kiterjed a padló, parketta repedéseire, szegélylécek melletti, radiátorok mögötti területekre, lábtörlőkre, és állataink kedvenc tartózkodási helyeire. Porszívózás után ajánlott a porzsákot, a porszívó fejét és a fent említett helyeket alaposan befújni bolhairtó sprayvel. Házon kívül nehezebb az ellenőrzés, főleg ha a kutya, macska nagy területen szabadon mozoghat, idegen állatokkal találkozhat. Az egyetlen hatásos védelem ilyen esetekben is a bolha ellenes cseppek, amit az állat magával visz a bőrén mindenhová.

Kutyák és macskák férgessége

Orsóférgek

Az orsóférgek a kutyák és macskák leggyakrabban előforduló parazitái, leginkább kölyökállatokban fordulnak elő. A kifejlett féreg fehér színű, átlagosan 5-10 cm hosszú és alakja fonálra emlékeztet. Közvetlenül a bélsárban vagy masszív fertőzés esetén a hányadékban láthatjuk. A férgek a bél belső falához tapadva élnek.

A betegség terjedését hatalmas mennyiségű pete biztosítja, ami az állat ürülékével jut a külvilágra. A kutya, macska szaglászás, nyalogatás közben találkozik a petékkel, azokat lenyelve történik meg a fertőződés. A peték a bélben lárvákká fejlődnek, majd megkezdik vándorlásukat a szervezetben, amely során kifejlett féreggé alakulnak. Egyesek közülük félbeszakítják a vándorlást és nyugalmi állapotba kerülnek, inaktív cisztákká válnak.

A vemhesség alatt a cisztaállapotú lárvák is aktiválódhatnak, átvándorolva a placentán megfertőzhetik a magzatokat, így azok már fertőződve születhetnek. További fertőzési forrás lehet az anyatej is.

A férgek károsító hatása két csoportba osztható: egyrészt tápanyagtól fosztják meg a gazdaállatot, toxikus anyagcseretermékeik gyomor-bélirritációt ez által hányást, hasmenést, súlyos esetben görcsöket okozhatnak, másrészt a lárvavándorlás során károsítják a májat, tüdőt.


Kampós fejű férgek


A kampós fejű férgek szintén a bélben élősködnek, bármilyen korú macskánál, kutyánál előfordulhatnak. Vérszívó képességük olyan nagyfokú, hogy a fiatal kutya vagy macska elhullásához vezető vérszegénységet okozhatnak.

A fertőzöttség tünetei hasonlóak az orsóférgesség tüneteihez, de a hányás, hasmenés, hasfájás mellett sokszor a bélsár feketés színű a bélfal ereiből származó vér miatt.

Galandférgek


A galandférgek sok házi- és vadon élő állatban, a kutyában és a macskában is előfordulnak. Horgas fejükkel a bélfalhoz tapadnak és testfalukon át veszik fel a gazdaállat által már megemésztett táplálékot. Sok-sok ízből épül fel testük, petéik a leválló ízekben jutnak ki a külvilágra. Ezek a féregízek jellegzetes megjelenésűek, apró rizsszemekhez, uborkamaghoz hasonlatosak, a bélsár felületén, esetleg a végbélnyílás környékén láthatók.

A galandférgek biológiai ciklusának érdekessége, hogy a féreg kifejlődéséhez egy köztigazdára is szükség van, amelyik lenyeli a petéket - ez a köztes gazda lehet gyík, béka, földigiliszta, vagy akár a bolha is. Házi kedvencünk a köztigazda elfogyasztásával fertőződik meg, és kialakulnak benne a kifejlett galandférgek. A kutya és a macska leggyakoribb galandférge a Dipylidium caninum (uborkamag képű galandféreg), melynek köztigazdái a bolhák!

A gyógyítás és megelőzés mindenféle férgesség esetében ugyanúgy történik:

A gyógykezelés lényege a féregtelenítés. Fertőzöttség esetén a férgek fejlődési ciklusát figyelembe véve 2 hetente féregtelenítünk, mindaddig míg a fertőzöttség fenn áll.

Javasoljuk az állatok negyedévente történő féreghajtását, a vemhes állatok félidősen és a várható fialás előtt 2 héttel történő féregtelenítését. A megszületett kölyköket 2, 4, 6 és 8 hetes korukban kezeljük, majd mint a felnőtteket negyedévente.


A féregmentességhez az újrafertőződést is meg kell akadályoznunk. A fertőzött állatok bélsarát össze kell gyűjteni, különösen féregtelenítés után, hiszen a környezetbe került petékkel az állat újrafertőzheti magát, vagy fertőzheti társait. A háztartásban élő kutyákat, macskákat javasolt egyszerre féregteleníteni.

Gondot kell fordítanunk a hatékony bolhairtásra is, hiszen köztigazdaként jelentős szerepet töltenek be a galandférgesség terjesztésében.

És még egy szó, talán a legfontosabb: a féregfertőzöttségek zöme ZOONÓZIS! közegészségügyi jelentőséggel is bír. A legnagyobb veszélynek a gyermekek vannak kitéve, játék közben állati bélsárral, petékkel szennyezett kézzel a szájukba nyúlnak. Fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása, kutyával, macskával való játék után mindig kezet kell mosni, az udvaron lévő bélsarat, szennyezett macskaalmot el kell távolítani.Parazita ellenes kezelések


A kutyáknak rendszeres belső és külső parazita elleni kezelésekre is szükségük van. Gyakori külső parazita a bolha, a kullancs, a tetű és a rühatkák. A jelentősebb belső élősködők pedig a bélférgek. A legtöbb parazitás megbetegedés sokáig rejtve marad a tulajdonos elől, olykor eleinte még laboratóriumi módszerekkel sem mutatható ki biztosan. A parazita ellenes szerek általában rövid ideig hatnak, ezért a leghelyesebb a kutya életkorától és életmódjától függő rendszerességgel védekezni. Mi az alábbi protokollt javasoljuk:

Kölyökkutyák

Az orsóféreg kölyökkutyák a leggyakoribb bélférge, ami ráadásul az embert is megfertőzheti. A kölykök a méhen belül vagy az anyatejjel veszik fel a parazita lárváit, ami aztán vándorol a szervezetükben. A kifejlett férgek a kutya vékonybelében laknak, ahol mikroszkopikus méretű petéket raknak a bélsárba, amelyek a külvilágra kerülve 2 hétig érnek, majd évekig fertőzőképesek maradhatnak. Ezért az első féreghajtást úgy kell ütemezni, hogy az lehetőleg megelőzze a kölykökben az első kifejlett férgek megjelenését és a peteürítést. A kutyák, mint említettük, már az anyaméhen belül is megfertőződhetnek, ezért az orsóférgek kifejlődésére és a peték megjelenésére a bélsárban 21 napra van szükség. Ezért a kölyköket 2 hetes életkorban ajánlott először féregteleníteni valamely a kifejlett fonalférgek ellen hatékony szerrel. Ezt követően 2 hetente kell újra kezelni őket legalább 3,5 hónapos korukig, vagyis addig, amíg a lárvavándorlás tart a szervezetükben és ezért újabb fertőzés nélkül is kifejlett férgek jelenhetnek meg a vékonybelükben.
Ha az anyakutyát nem kezelik bolha ellen, akkor előfordulhat, hogy a kicsinyeit azonnal megfertőzi. A bolhairtó szerek általában nem használhatóak a szoptató, vemhes anyákon és az újszülött kölykökön. Az egyetlen javasolható termék a Frontline spray, amivel az anyakutyákat és a kicsinyeit is be lehet fújni. Fonalférgek ellen több hatékony és biztonságos készítmény is kapható, mi az első kezelésekre leginkább a pasztaformátumúakat ajánljuk. Később, 6 hetes életkortól használhatóak a tabletták vagy azonspot-on (felcseppentendő) készítmények, amelyek a bolhákat, a rühatkákat és a különböző fonalférgeket, köztük az orsóférget is elpusztítják. Ebben az életkorban amúgy is tanácsos elkezdeni a rendszeres, havonkénti bolha elleni kezeléseket.

Anyakutyák

A leghelyesebb az anyákat a kifejlett kutyák szokásos kezelései mellett külön kezelniorsóférgesség ellen a pároztatás és az ellés előtt is, majd együtt kezelni a kölykökkel.


Kifejlett kutyák

Mivel a kutyák egész életük során megfertőződhetnek a különböző bélférgekkel, ezért általában 3 havonta ajánlott őket féregteleníteni. A külső paraziták közül a bolha és a kullancs a leggyakoribb. A tüdőférgesség nálunk ritka, a szívférgesség pedig leginkább a külföldről behozott vagy az utaztatott kutyákat veszélyezteti, de Magyarországon is elterjedt annak egy rokona, ami kevésbé veszélyes, de az embert ugyanúgy megfertőzheti. A külső paraziták ellen havonkénti rendszerességgel kell védekezni.

A felnőtt kutyák megelőzésére rendelkezésre álló szerek közül a tabletták, a nyakörvek és a spot-on készítmények a legpraktikusabbak. A fonal- és galandférgek ellen is kapható megbízható tablettás készítmény is, amelyeket 3 havonként alkalmazunk. A nyakörvek és a spot-on készítmények általában megbízhatóan védenek a bolhák ellen, a kullancsok ellen viszont változó az eredményességük.

Újonnan szerzett kutyák

Minden újonnan szerzett kutyát azonnal, majd 3 hét múlva ismételten kell féregteleníteni egy fonál és galandférgek ellen egyaránt hatékony készítménnyel.

Utazás a kutyával


Mielőtt külföldre utazik a kutyával, érdeklődjön az állategészségügyi feltételek felől. Sok ország követel meg paraziták (pl. galandférgesség és kullancsosság) ellen kezelést a beutazás előtt. Más országokban pedig egzotikus betegségek fordulnak elő, mint a szívférgesség Dél- és Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban, amit jobb megelőzni, mint kezeltetni.

Az ember érintettsége

Komoly probléma, hogy a kutyák parazitás megbetegedései fertőzőek. Más állatokat és sok esetben az embert is megbetegíthetik. A leggyakoribb problémát az orsóférgek okozzák, amelyek kisgyermekekbe kerülve több kórformát is előidézhetnek. Ezért a rendszeres féreghajtás a kutya tulajdonosának erkölcsi kötelessége. Ma, a veszettség elleni védőoltással egy időben kötelező a kutyákat széles terápiás skálájú készítménnyel kezelni, de ez nem elég. Senki ne gondolja, hogy a kutyatartás tiltásával meg lehet oldani ezt a problémát, hiszen nagyon sok állatfaj orsóférgessége veszélyezteti az embert. Ha elűzik valahonnan a kutyákat, jönnek más állatok, amelyek fertőzöttségét nem tudjuk kordában tartani. Ezért is fontos az, hogy a kutyatartók tisztában legyenek a felelősségükkel a kedvenceik, a családtagjaik és a játszótereket látogató gyermekek egészségvédelme érdekében.