kutyatartás


Kapcsolódó témakörök:


Hajnalka Szeltnertől...


1.Nem kutyát tartok, hanem kutyával élek. Ha nem érted a különbséget, nem beszéljük ugyanazt a nyelvet.
2. Kutya a lakásban? Nem állatkínzás. Családtagnak tekintem, sétálni járunk, kirándulni, együtt heverünk a kanapén.
3. Sok lemondással és macerával jár? Egy ember talán nem? A kutyám a legrosszabb napokon sem „csinálnám vissza”.
4. Inkább a “katalógus-lakásról” mondok le, mint a kutyámról. A kutyaszőr az életem része, ahogyan a tappancs-nyomok is. Jut eszembe, te is másnaponként takarítasz? Vagy ne gyere, vagy gyere játszós ruhában és ne fintorogj!
5. Sokba kerül az etetése, az orvosi ellátása? Igen, sokba. Ezeréves tévém van és nincs kocsim. Viszont nem költök alkoholra, cigire, se drogokra és luxus-utakra. A kutyám egy élet, fontosabb bármilyen tulajdonnál vagy „élvezetnél”!
6. Ne szólj bele, hogy nevelem! Én élek vele. Neked csak egy kutya, nekem társ. Különben is, ő volt előbb, nem te. Úgy tűnik, ő marad tovább is…
7. Hogy zárjam ki a szobából?! Én se kérlek rá, kösd ki a gyereked, amíg ott vagyok…
8. Ne küldd el, ha örömmel megy hozzád üdvözölni. Ha esetleg nyálas lettél, szerencsére van fürdőszobám meg szappanom.
9. Nem kell elmondanod a véleményed arról, miért van lakásban és miért jöhet fel az ágyra. Így szeretem, nekem ez természetes. Pont.
10. A kutyám mindig velem van. Ha szükségem van rá, megvigasztal, jókedvre derít, nyugalmat hoz az életembe. Őszinte, megbízható, a lényegem látja. Feltétel nélkül szeret, egyenes jellem, önzetlen.

És te?


Hogyan sportolj a kutyáddal... - Mancsvár Szeptembertől Miló Viki műsora. Görkoris adás (Facebook: Maklári Erik)


EBÓVÓ Kutyás Etikai Kódexe - ebovo.hu

 1. Szedd fel a kutyád ürülékét akkor is, ha zöldterületen végzi a szükségét.
 2. A szemetet mindig kukába dobd.
 3. Ha észreveszed, hogy kutyás társad elmulasztotta eltakarítani kutyája ürülékét, udvariasan figyelmeztesd a problémára.
 4. Ha kutyás társad kora, betegsége, vagy egészségkárosodása miatt nem képes eltakarítani a kutyapiszkot, segítsd őt lehetőségeidhez képest.
 5. Ha elengeded a kutyádat, mindig tartsd rajta a szemed.
 6. Soha ne engedd őt játszótérre.
 7. Ha kutyád póráz nélkül idegenekhez közelít, győződj meg arról, hogy ebed jelenléte/közelsége nem zavarja őket.
 8. Gyermekek közelében fordíts különös figyelmet kutyád viselkedésére, akkor is, ha meggyőződésed szerint az állat szelíd.
 9. Mindig tartsd észben, hogy a kutyák látványa, közelsége, hangja, sokakban félelmet kelthet.
 10. Csak akkor térj be szórakozóhelyre kutyáddal, ha mind kutyád, mind a hely befogadó a közös együttlétre.
 11. Ne feledd, te és kutyád minden pillanatban egy értékrendet képviselsz.

KUTYÁS ILLEMTAN


Nem mindenki tart, és nem mindenki szereti a kutyát.

A kutyásoknak illik tudomásul venni, hogy nem mindenki szereti a kutyát. (Csak egymás közt jegyzem meg, azok közül sem mindenki, aki kutyát tart.)
Éppen ezért kutyát (is) úgy kell (illik) tartani, hogy az mások nyugalmát ne zavarja, másokat ne veszélyeztessen vagy irritáljon. Néha ezt a legnehezebb megvalósítani.
Illik tudomásul venni, hogy van, aki kifejezetten fél vagy iszonyodik a kutyától, sajnos olyan is van, akinek a legszükségesebb (természetes) veszélyérzete sincs meg a kutyákkal szemben.
Illik tudni, hogy a kutya nem veszedelmes fenevad, de nem is gyermekjáték!

Közterületen illik (bármilyen fajtáról is van szó) pórázon vezetni a kutyát (már kötelező)

Egyrészt a nem kutyás társadalomra megnyugtató hatással van, másrészt megelőzhetőek a szukák tüzelési időszakában a nem kívánt párosodások, és a viták. Saját kutyánkat is védjük vele: egy petárda, vagy kipufogó (manapság lőfegyver) robbanása megriaszthatja, és ennek következtében "világgá" mehet, vagy "csak" egy autó alá. Egymást nem ismerő kanok (esetenként szukák) között is a rivalizálásból adódóan komoly verekedés alakulhat ki.

Szájkosár (bizonyos fajtáknál, területenként/kerületenként változóan)

Illik a nagyobb testű kutyákat szájkosárral közterületre vinni még akkor is, ha a "világ legjámborabb állata", ugyanis ezt csak azok tudják, akik jól ismerik. Másokban félelmet kelthet. De a szájkosár nem csak a nagyobb testű állatoknál javasolt, mert pl. a tacskó ugyan nem tartozik ezek közé, de némely egyedek igen agresszíven tudnak viselkedni. Arról nem is beszélve, hogy a szájkosár kedvencünket is védi: így nem tudja felvenni (megenni) a szétdobált ételmaradékokat, amelyek manapság akár mérgezettek is lehetnek!

Közterületen illik a "kutyagumit" összeszedni (elmulasztása bírságot vonhat maga után)


Állatorvos

Állatorvosi rendelőbe illik pórázon, szükség esetén szájkosárral vinni a kutyákat. A váróban és a kezelőben kedvencünk teljesen váratlan módon viselkedhet! Különösen veszélyes helyzetet teremthet, ha a zsúfoltság miatt a váróban az állatok "intim zónáján" belülre kerül egy másik állat, vagy ember.
Ha kutyánk a váróban agresszíven viselkedik, ugat, morog, illik megnyugtatni, fegyelmezni, és ha ez nem vezet eredményre, kivinni a bejárat elé amíg sorra kerül, hogy a többi beteget és a kezelést ne zavarja. Az agresszív, ugató, fegyelmezetlen állat a többieket is felizgatja.
Nehezen kezelhető, agresszív állattal érdemes előre bejelentkezni, hogy a várakozás időtartama a legrövidebb legyen.
Mint ahogy orvoshoz sem megyünk ápolatlanul, piszkosan, az állatorvosi rendelőbe sem illik koszos, sáros, szennyezett szőrzetű kutyával beállítani. Kivételt képez az életveszélyes állapot. Az ápolatlan állat szennyezheti a többi várakozót, és azok gazdáinak ruházatát is, a váróról illetve kezelőhelyiségről, vizsgálóasztalról, a rendelő személyzetének ruhájáról nem is beszélve.
Állatorvosi vizsgálatra menet helyes egy kis sétát tenni, hogy az állat székletet és vizeletet üríthessen - ne a rendelőben kerüljön erre sor. Kivételt képez, ha éppen vizelet vizsgálat céljából, vagy ultrahang vizsgálatra megyünk, illetve ha életveszélyről van szó. A vizsgálatokat (beleértve az ultrahang vizsgálatot is) zavarja a telt emésztőtraktus (gyomor, belek), ezért vizsgálat előtt néhány órával már ne etessük meg az állatot.

Betegségek

Olyan betegségben szenvedő állatot, amely betegség ragályos (más állatra átvihető) - bolhásság, bélférgesség, vírusos vagy baktériumos betegségek - nem szabad egészséges állatok közé vinni, kerülni kell a kontaktust.

Nem méretkérdés...

A nagyobb és erősebb kutyák gazdáinak illik vigyázniuk a kisebb, gyengébb kutyákra (és gazdáikra) is a találkozások alkalmával. Nem illik erősebb kutyával erőfölényt fitogtatni, félelmet kelteni.
Manapság utóbbiak már büntethetők, és a félelmet keltően viselkedő, agresszív, aszociális ebet az önkormányzat veszélyessé nyilvánítja!

Tüzelés

A szuka kutyát tartóknak tüzelési időszakban illik kerülni a nagy ebforgalmú helyeket, elkerülendő a kanok felesleges izgatását. Ugyanakkor a kanokat is illik mindaddig pórázon vezetni, amíg ki nem derül, hogy a közelben nincs-e véletlenül tüzelő szuka. Sok-sok kellemetlenség adódhat abból, ha sétáltatás közben a "kutyakorzón" nem kívánt párosodás történik.
Tüzelő szukával nem illik olyan helyre menni, ahol a tüzeléssel együtt járó vércseppekkel mások számára zavaróan szennyezhetjük a környezetet. Ha a szuka tüzel, illik valamilyen feltörlő eszközt magunkkal vinni, hogy az esetleges vérmaradványokat eltüntessük (pl. folyosón, lépcsőházban). Fentiek miatt tüzelő szukával illik kerülni a tömegközlekedési járműveket, mert nem csak a járművet, hanem az utasok ruházatát is szennyezheti az állat vérrel.
Ma már kaphatóak ún. "tüzelőbugyik" minden méretben. Ezek használatával nem csak a nem kívánt párzás, de a környezet vérrel szennyezése is elkerülhető.
Állatvédelmi törvény
 • 1998. évi XXVIII. törvény - net.jog-tar.hu
 • folyamatosan frissülő változat - net.jog-tar.hu
 • újítások, módosítások
  • Fül és farok vágás tiltása (ez a bostont nem érinti, mivel rövid farokkal születnek)
  • Minimum 8 hetes választás (9-10 hetes javasolt)
  • Kötelező a chip
  • Ebadó - önkormányzati döntési kör
  • Ebösszeírás - minimum 3 évente kötelező az önkorményzatok számára
  • A kutyákat kizárólag egyedileg lehet veszélyesnek minősíteni, nem fajtánkként
 • Útlevél: 147/2004. (X. 1.) FVM rendelet link link2 
 • 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról link
 • 115/2012 Kormány rendelet VI.11. link
 • Segítőkutya rendelet  (27/2009 SZMM. (XII. 3.)